ОДРЖАН ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА
8.04.2012

Под покровитељством Градске општине Палилула, Града Ниша, Удружење грађана „Стари Ниш“, које негује традиције и очување баштине Ниша, одржало је у недељу, по традицији на Старом нишком гробљу “Горица” ПОМЕН жртвама бомбардовања Ниша 08.априла 1941.године.Овим поводом, након опела у присуству свештеника Саборне цркве, представници Удружења „Стари Ниш“, делегација Градске општине Палилула, Удружења потомака ратника, положили су цвеће на спомен обележје и евоцирали сећања на бомбардовање Ниша пре 71 годину.

Проф.др Игор Новаковић председник Градске општине Палилула, истакао је да већ четири године општина Палилула остварује активност уређења овог „спомен комплекса“ под Горицом. Након радова на Централној и Источној капији завршавају се радови на огради и Западној капији Старог гробља. То је наш цивилизацијски однос према нашим суграђанима и историјском наслеђу.

У рушилачком походу фашистичке Немачке, првих година Другог светског рата, у рушевинама је након бомбардовања цивилног становништва Ниша страдало око 400 становника а више од 500 је лакше или теже рањено. Сви они су сахрањени на нишком Старом гробљу у заједничкој гробници.